Helo lahjoitti kiukaat sotainvalideille

Helo lahjoitti Suomen 100-vuotiaan taipaleen juhlistamiseksi uudet kiukaat Sotainvalidien Sairaskotiin Jyväskylässä. Itsekin melkein 100-vuotias Helo valmistaa yhä tänäkin päivänä kaikki kiukaansa Suomessa. Helon aluemyyntipäällikkö Tuija Reilimo sekä markkinointikoordinaattori Irmeli Koivu kävivät tapaamassa johtajaylilääkäri Jouni Kalevaa ja luovuttamassa kiukaat. Kiukaiden luovutustilaisuuden yhteydessä he saivat mahdollisuuden haastatella kahta sairaskodissa asuvaa sotainvalidia.

Kuten Helokin, 92-vuotias Kauko Ijäs on kotoisin Viipurista. Kauko kertoi meille pitävänsä kovasti saunomisesta ja olevansa iloinen sairaskodissa olevasta mahdollisuudesta saunoa. Hän myös kertoi meille saunomisesta sota-aikana: ”Kun ei oltu vielä etulinjassa, päästiin kyllä vielä saunomaan, mutta sitten kun mentiin etulinjaan ei siellä ollut saunoja.” Sota-ajan saunomisesta keskustelu johdatti Kaukon puheen myös rakkaaseen kotikaupunkiinsa: ”Meiltä vietiin sodassa Viipuri, ette tiedä miten hieno ja arvokas kaupunki meni. Ihmisiltä meni kauniit kodit ja kymmeniä tuhansia suomalaisia kaatui. Kova hinta maksettiin, mutta ollaan itsenäisessä valtiossa ja ollaan suomalaisia. Mutta ei meitä surulla ruokita, vaan se on ilo joka elättelee. Minulla on karjalainen luonne ja se on luonteen mukaista.”

Helon kanssa samana vuonna 1919 syntynyt Otto Perä kertoi myös pitävänsä saunomisesta: ”Kyllä saunassa on hyvä olla! Kun saunasta tulee, on virkeämpi olo. Olin itse palveluksessa Karjalankannaksella ja kyllä sielläkin joskus ehdittiin saunoa. Oltiin korsussa ja siellä oli sellainen korsusauna.”

Otto kertoi myös rakentaneensa itse oman saunansa aikanaan järven rannalle. Tuo sauna oli perinteinen puusauna, ja Otto olikin iloinen uusista Helon toimittamista BWT-kiukaista, joiden saunakokemus on lähempänä perinteistä puusaunaa, vaikka kyseessä onkin sähkökiuas.